català
español
english
français
LA DÈCADA
PRODIGIOSA
L’arqueologia catalana,
un instrument
vertebrador al servei
de la Mancomunitat
de Catalunya
Catalunya i l’arqueologia. Les arrels d’una disciplina
L’arqueologia entre el catalanisme cultural i el polític
Les bases d’una dècada prodigiosa, 1907-1914
Gran Guerra, Mancomunitat, IEC i Pere Bosch Gimpera
1915. Un primer intent de professionalització
La dècada prodigiosa de l’arqueologia catalana
L’arqueologia catalana dins de Catalunya i fora
La gran aventura del Baix Aragó
Balears i les Pitiüses: el projecte més personal de Josep Colominas
Agonia i final d’una dècada prodigiosa
1915. La consolidació d’un projecte.
Un primer intent de professionalització
El 30 de juliol de 1915 la Secció Històrico-Arqueològica tramet al president de la Diputació un informe detallat –elaborat per Lluís Marià Vidal i Manuel Cazurro– sobre les recerques arqueològiques dutes a terme a l’abric Agud [sic] de Capellades i en una cova propera –amb la col·laboració d’Amador Romaní–, a la cova de les Goges (Sant Julià de Ramis), a una altra cova entre Sant Martí de Llémena i Llorà, a la cova del Faric [sic] d’Os de Balaguer, a la cova Negra de Tragó de Noguera, així com en moltes altres petites cavitats i sepulcres megalítics.
El document adreçat a la Diputació inclou un nou pla d’excavacions per a l’any 1915 que, a més de prosseguir treballs ja iniciats, inclou estudiar les muralles de Girona i Olèrdola, dur a terme campanyes a les comarques de l’Urgell i la Segarra, excavar alguns dòlmens del Solsonès proposats per Joan Serra i Vilaró –aleshores ja director del Museu de Solsona– o, finalment, “prosseguir les investigacions prehistoriques a la ratlla d’Arago que tant esplèndits resultats han donat”.
Ara bé, per primera vegada i a instàncies de Lluís Marià Vidal i Manuel Cazurro, la Secció fa seva la necessitat de donar estabilitat a la recerca arqueològica: “[…] per a prosseguir […] aquestes investigacions […] es precis poder comptar amb personal fixe i tècnic en aquesta mena d’estudis”.
L’activitat de la Secció serà aclaparadora: Bosch Gimpera, a banda del gran projecte del Baix Aragó, també controla excavacions prop de Centelles, estudia la col·lecció Sala de Vic i objectes del Museu Episcopal, alhora que Josep Colominas, un altre col·laborador, prospecta jaciments arqueològics a l’Urgell i excava el Tossal de les Tenalles a Sidamon.
Agustí Duran i Sanpere a l'excavació del Tossal de les Tenalles (Sidamon, Lleida).
Cabana del Moro de l’Oliva (el Vilar). Exploracions de mossèn Serra Vilaró.
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Serra Vilaró a l’interior del Museu de Solsona. Restauració dels materials ceràmics de la Cova del Segre (la Noguera). c. 1917.
Autor desconegut
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Josep Puig i Cadafalch (esquerra) i Pere Bosch Gimpera (dreta) a l’assentament ibèric de La Gessera (Caseres, Terra Alta). 1916.
Arxiu fotogràfic MAC
Interior del Cau de les Goges (Sant Julià de Ramis) durant les excavacions. A la dreta, Matias Pallarés. 1916.
Arxiu fotogràfic MAC