català

español

english

français

LA DÈCADA

PRODIGIOSA

L’arqueologia catalana,

un instrument

vertebrador al servei

de la Mancomunitat

de Catalunya

Les bases d’una dècada prodigiosa, 1907-1914

Des de l’inici, l’Institut d’Estudis Catalans durà en el seu codi genètic l’ADN de la recerca arqueològica. Així, ja l’any 1907 les actes de la Secció Histórico-Arqueològica es faran ressò dels descobriments de Joan Cabré a Calaceit (Baix Aragó) i, per exemple, el 6 de juny de 1908 les dites actes esmentaran també la marxa cap al Cogul de l’expedició del Centre Excursionista de Catalunya subvencionada per l’IEC amb 500 pessetes.

També l’any 1908, al mes de maig, Puig i Cadafalch explica a la Secció la troballa del forn de ceràmica de Sant Martí Sarroca i al mes de juny Josep Pijoan i Adolf Schulten, l’excavador de Numància, visiten Empúries un cop iniciades les noves excavacions de la Junta de Museus.

 

Més endavant, el 5 de novembre de l’any 1909, les excavacions emporitanes de la Junta de Museus localitzen les primeres restes de l’escultura d’Asclepi, esdevinguda una de les icones principals del moviment noucentista. La filosofia de la recerca arqueològica a l’IEC fugirà de l’aïllament i l’any 1911 Jordi Rubió visita diverses excavacions convidat pel marquès de Cerralbo, mentre que, en sentit contrari, el professor Hugo Obermaier visita a Barcelona la seu de l’Institut.

 

Al llarg d’aquests anys assistim sempre a una estreta col·laboració entre l’Institut i la nova Junta de Museus de Barcelona, entesa que afavoreix l’estudi i la difusió de les recerques a les ruïnes d’Empúries. Les pàgines dels successius anuaris de l’Institut d’Estudis Catalans en seran un reflex paradigmàtic.

Josep Pijoan i l’Escola d’Alts Estudis a Roma

 

En el context d’aquesta dinàmica d’intercanvis, col·laboracions i, ben aviat, internacionalització, el desembre de 1909, a instàncies de Josep Pijoan, l’Institut d’Estudis Catalans proposa al ministre d’Estat Pérez Caballero la creació d’una Escola d’Alts Estudis a Roma a semblança d’altres institucions acadèmiques prestigioses d’altres països com, per exemple, la British School at Rome, l’American School of Classic Studies o l’École Française de Rome.

 

Aquesta iniciativa esdevindrà l’embrió de la nova Escuela Española de Historia y Arqueología en Roma, nascuda el 3 de juny de l’any 1910. L’ànima de l’Escuela des del gener de 1911 i al llarg dels primers temps serà l’entusiasta i infatigable Josep Pijoan, un dels membres fundadors de l’Institut i el seu primer secretari, que maldarà una vegada i altra per aconseguir que la llengua catalana estigui en igualtat de condicions que el castellà en els actes i les edicions de la nounada acadèmia romana –objectiu, però, que no assolirà.

 

Portada del Catalogo della mostra archeologica nelle terme di Diocleziano de l’Exposició Internacional de Roma de 1911. L’Institut col·laborà activament en aquesta mostra, que s’inaugurà el mes d’abril de 1911 per tal de commemorar el cinquantè aniversari de la unificació italiana.

Biblioteca MAC

L’Institut d’Estudis Catalans i la recerca arqueològica fins a l’any 1914

 

Així, al llarg d’aquests anys que precedeixen el moment clau de 1914, l’IEC no defalleix en la seva activitat de recerca arqueològica, ja sigui directa o induïda o en col·laboració: cada any se subvencionen generosament les excavacions a Capellades, el novembre de 1911 la Secció Històrico-Arqueològica encarrega a Manuel Cazurro l’estudi dels vidres emporitans, el setembre de 1912 Cazurro presenta el resultat dels estudis estratigràfics sobre Empúries i Puig i Cadafalch mostra fotografies tant d’un cap grec hel·lenístic com de l’emblema policrom o mosaic dels Peixos del segle I aC localitzat aquell any a la neàpolis del mateix jaciment. L’any 1913 la Secció Històrico-Arqueològica estudia els motllos de ceràmica sigil·lada romana presentats per Serra Vilaró.

 

 

Abric Romaní de Capellades. Primer terç del segle XX.

Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya
Foto Francesc Alsina i Vila